HOME / Q & A / About Controller / 2-Controller problems

● CNC-200 Y axis no feeding during auto slotting period

Ans: 

There are following reasons cause the problem :

  1. The Y axis feeding sensor was damaged , So CNC control unit can’t get feeding signal , Then only Ram continue running but Y axis no feeding. 
    Solution : Open side cover of column to check Feeding sensor work normally or not ?  Normally the sensor must be ON OFF ON OFF (LED light / Dark light /Dark) , If the sensor always ON (LED light) or always OFF (LED dark) , it mean the sensor was damaged , Please buy same type sensor and replace new one.  
    On the hand , you can press F7 diagnosis key then press F1  I bit to check Y axis feeding sensor signal , The Y axis feeding sensor signal is I16 , While Ram running , the I16 must be FF (ON) 00 (OFF) FF 00 FF 00 , If I16 always 00 or I16 always FF , It mean  Y axis feeding sensor was damaged.  Please check it , If you confirm Y axis sensor damaged, please replace new one to solve the problem.
     
  2. The tool back off sensor was damaged , If tool back off sensor damaged , CNC unit can’t get tool back off signal , so stop Y axis feeding , Only Ram continue running .
    Solution : Please find the tool back off sensor (It install at rear side of spindle , near Ram side sensor is Y axis feeding sensor , Near backward flywheel side sensor is tool back off sensor) , Normally it must be ON OFF ON OFF ON OFF during Ram running , If it is always ON or Always OFF , It mean tool back off sensor was damaged.
    Besides you can use F7 diagnosis then F1 I bit to check I17 (Tool back off sensor signal) , Normally it must FF/00/FF /00 /FF.. , If it always FF (ON) or always 00 (OFF) , It mean the tool back off sensor was damaged , Please replace new one to solve the problem.